Menu
Je huis ‘smart’ beveiligen Zorg voor goede wifi

Je huis ‘smart’ beveiligen? Zorg voor goede wifi!

Je huis wil je goed beveiligen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei handige smart home devices die je daarbij op een praktische en gebruiksvriendelijke manier kunnen helpen. Maar zoals dat in het algemeen het geval is bij een smart home, is een internetverbinding daarbij noodzakelijk. In het bijzonder is goede wifi cruciaal om je huis effectief ‘smart’ te beveiligen. Wat kun je doen om daarvoor te zorgen?

Een passend abonnement

Goede wifi begint bij een passend wifi abonnement, oftewel het juiste internetabonnement. Daarmee bedoelen we dat je abonnement goed afgestemd moet zijn op je verbruik. Ga goed na hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik van de internetverbinding willen maken en wat ze ermee willen doen. Tel daarbij op dat ook je smart home devices gebruikmaken van de verbinding. Kies je internetsnelheid op basis van die optelsom om ervoor te zorgen dat je smart beveiliging niet goed werkt door een haperende, overbelaste verbinding. Je hebt een stabiele internetverbinding nodig voor je smart beveiligingsapparaten om goed te kunnen functioneren. In het kader daarvan willen we graag ook nog gezegd hebben dat DSL-internet niet alle relatief langzaam is, maar ook het minst stabiele type internetverbinding is dat je kunt krijgen. Kies daarom liever voor kabelinternet of glasvezelinternet als je wilt dat je smart home van een goede internetverbinding voorzien wordt.

Goede dekking creëren

Als je wilt dat je smart home apparaten en dus ook je smart beveiliging goed kan functioneren, moet je ervoor zorgen dat ze voorzien van goede wifi-dekking. Positioneer hiervoor ten eerste je router strategisch. Plaats hem op een centrale locatie in je huis, bij voorkeur op een plek met zo min mogelijk obstakels zoals muren of meubels in de buurt. Dit helpt om het wifi-signaal gelijkmatig te verspreiden en de dekking te verbeteren. Houd je router uit de buurt van andere elektronische apparaten die interferentie kunnen veroorzaken, zoals magnetrons, draadloze telefoons of babyfoons. Deze apparaten kunnen het wifi-signaal verstoren en dekking verminderen. Merk je dat bepaalde delen van je huis een zwakke wifi-verbinding hebben? Dan kun je overwegen om wifi-versterkers of range extenders te gebruiken. Deze apparaten vergroten het bereik van je wifi-netwerk en zorgen voor een betere dekking, ook in de wat moeilijk bereikbaardere gebieden.

Een rustig kanaal

Woon je op een plek waar veel andere huishoudens dicht in de buurt zijn, bijvoorbeeld in een flat of een rijtjeshuis? Dan zijn er verschillende routers dichtbij elkaar actief die elkaar overlappen in dekking. Dat kan voor problemen zorgen, omdat ze elkaar dan kunnen gaan storen. Dat kan ten koste gaan van de stabiliteit en kwaliteit van je wifi-signaal, en dat moet je natuurlijk niet hebben als je ervoor afhankelijk bent voor de beveiliging van je woning. Wat je hieraan kunt doen, is zorgen dat je router uitzendt op een kanaal waarop het rustig is. Download de app Wifi Analyzer op je telefoon om te kijken op welk kanaal je router momenteel uitzendt en of daar ook andere routers op zitten. Kijk op welk kanaal het rustiger is. Vervolgens kun je op de website van je internetprovider opzoeken hoe je handmatig het kanaal kunt aanpassen.

Neem deze zaken serieus als je je huis ‘smart’ gaan beveiligen. Zonder goede wifi werkt die beveiliging immers niet naar behoren en is je woning (en ben je zelf) alsnog kwetsbaar. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want daarvoor investeer je niet in dure smart home devices. Zorg dus dat je een passend internetabonnement hebt als goede basis, optimaliseer vervolgens de dekking van je wifi-netwerk door de router op de beste plek te zetten en zorg ervoor dat deze op een rustig kanaal zijn signaal uitzendt. Op deze manier ligt het in ieder geval niet aan jou als de internetverbinding je smart beveiligingsapparaten in de steek laat.

Leave a Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.