Menu
Zo krijg je korting op je verzekeringen door inbraakpreventie

Zo krijg je korting op je verzekeringen door inbraakpreventie

Als je je huis beter beveiligt tegen inbraak, merk je dat je je veiliger voelt in je eigen woning. Maar het heeft ook positieve gevolgen voor de premie van de verschillende verzekeringen. Zo kun je onder meer op je inboedelverzekering een korting verwachten. Er zijn wel een aantal eisen waar je woning aan moet voldoen. We hebben uitgezocht hoe de kortingen precies werken, en wat je ervoor moet doen.

Kortingen door inbraakpreventie

Als je een woonverzekering afsluit, bestaat deze uit drie onderdelen die je kunt kiezen: de opstalverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering. Met name op die laatste verzekering kun je een korting verdienen. Daarvoor moet je huis wel voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Als je kiest voor elektrische beveiliging, moet je woning voldoen aan de Borg-norm om in aanmerking te komen voor de korting. Je krijgt bij sommige verzekeraars korting op de premie. Deze korting verschilt van 5 procent tot wel 15 procent. Op die manier kan dit tot wel een paar tientjes per jaar op de premie schelen. Mooi meegenomen! Zeker als je het over een langere periode van jaren bekijkt.

De afgelopen jaren zijn er wel minder inboedelverzekeraars die deze korting aanbieden. Het kan dus lonen om verzekeraars die een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering aanbieden met elkaar te vergelijken.

Wat moet je doen?

Je krijgt niet zomaar korting van de verzekeraar. Daarvoor moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je onder meer het Politie Keurmerk Veilig Wonen zien te bemachtigen. Om dit keurmerk te verdienen, moet je hang-en-sluitwerk aan bepaalde eisen voldoen. De politie heeft een digitale lijst waarop staat aan welke eisen je producten moeten voldoen. Goed om te weten: deze eisen zijn ook in de praktijk getest door de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (SKG).

In de lijst kun je zoeken op verschillende onderdelen, zoals: merk, typenummer of productsoort. Je ziet daarbij ook een classificatie. Daarbij staat hoe inbraakwerend een product is.

Zelf een alarmsysteem installeren?

Zelf een alarmsysteem installeren

Het is ook mogelijk zelf een alarmsysteem aanschaffen en installeren. De basisprijzen daarvan liggen tussen de 100 en 150 euro. Volg wel de instructies in de handleiding. Het is vaak beter om de installatie aan een vakman over te laten. Na installatie is het noodzakelijk om een PKVW-erkend bedrijf in te schakelen om het een en ander te laten controleren. Dit is niet gratis.

De Borg-norm halen

Het Politiekeurmerk is vooral bedoeld voor analoge beveiliging. Denk aan de installatie van anti-inbraakstrippen, sloten voor draai- en kiepramen of doorklimbeveiliging. Deze maatregelen zijn wel aan de prijs en daardoor kan het zijn dat je duurder uit bent dan je per jaar kunt besparen. Je moet dus zeker op de langere termijn kijken of dit handig voor je is. Feit is sowieso dat extra beveiligingsmaatregelen ook meer veiligheid en veiligheidsgevoel geven, los van de kosten aan de beveiliging. Je kunt overigens ook kiezen voor elektronische beveiliging. Dan kun je in aanmerking komen voor korting door de Borg-norm te halen.

Om de Borg-norm te halen, moet je meer doen dan voor het Politiekeurmerk. Daarvoor heb je in ieder geval een goed inbraakalarm nodig. Dat alarmsysteem moet Borg-gecertificeerd zijn. Je komt alleen in aanmerking voor de certificering als je dit systeem laat installeren door een erkend bedrijf. De gemiddelde kosten van de aanschaf en installatie van zo’n systeem liggen op ongeveer 800 euro. Bovendien is het Borg-certificaat vijf jaar geldig. De verzekeraars geven een korting tussen de 5 tot 15 procent als je een Borg-certificaat weet te behalen.

Eisen om verzekerd te zijn bij de inboedelverzekeraar

Bij sommige verzekeraars is de korting op de premie vervangen door verplichtingen. Er zijn een aantal verzekeraars die het verplichten om te voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk of de Borg-norm, om überhaupt nog een verzekering te kunnen krijgen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als blijkt dat de inboedelwaarde volgens de Inboedelwaardemeter boven de 100.000 euro ligt. Je moet dan vaak voldoen aan de Borg-norm en kunnen laten zien dat je een onderhoudscontract hebt. Andere verzekeraars willen dat je voldoet aan het Politiekeurmerk als diefstalgevoelige inboedel – zoals bijvoorbeeld dure sieraden of apparatuur – een totale waarde heeft van meer dan 35.000 euro.

Leave a Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.