Bespaar op je Koolmonoxide Alarm!

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van bedrijven in uw regio! 

Koolmonoxide Alarm

Koolmonoxide is een reukloos en dodelijk gas en is in ieder huis een sluipend gevaar. Koolmonoxide ontstaat bij verbrandingsprocessen en kan ook gebeuren bij moderne cv ketels. Naast het voorkomen van dit probleem is het ook verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen. Bij koolmonoxide denkt u misschien al snel aan een gashaard of die oude keukengeiser zonder een afvoer naar buiten.Maar bij iedere verbranding die plaatsvindt in het om het huis kan koolmonoxide in de woning terechtkomen. Dus ook bij een barbecue, of een houtkachel die te dicht bij een open deur of raam staat maar bijvoorbeeld ook bij een stationair draaiende auto in de garage. Zeer zeker ook bij een open haard. Ondanks dat de aantallen afnemen van oude toestellen als keukengeisers neemt het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging juist helemaal niet af. Eind 2015 luidde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid hierover de noodklok. De raad benadrukte daarbij dat koolmonoxide ook kan ontstaan bij een moderne goed afgestelde cv ketel die ook nog eens jaarlijks zijn beurt heeft gehad. Het gevaarlijke van koolmonoxide is dat het niet te proeven of te ruiken is. Bij inademing kan u al snel bewusteloos raken. Advies is dan ook om altijd een koolmonoxide alarm in de woning te hebben. Vraag direct een gratis offerte aan voor een koolmonoxide alarm

Tips en Informatie over een Koolmonoxide Alarm

Koolmonoxide (ook wel CO2 genoemd) staat als een sluipmoordenaar bekend. U ruikt of ziet het niet maar wanneer dit wordt ingeademd kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. In Nederland overlijden aan koolmonoxidevergiftiging jaarlijks gemiddeld 10 tot 15 personen. Enkele honderden personen belanden hierdoor in het ziekenhuis.

Lees het artikel

Pagina   [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

koolmonoxide alarm plaatsen

Koolmonixidemelders in huis halen is zeer verstandig maar in welke ruimten kan je deze dan het beste plaatsen? Om te beginnen is het aan te raden om een koolmonoxide alarm te plaatsen in de bronruimte: dit is de ruimte waar de cv-ketel hangt. En verder in elke ruimte waar bijvoorbeeld een geiser hangt. Ook is het zinvol om een koolmonoxide alarm te plaatsen in de slaapkamer(s). Koolmonoxide kan zich met de luchtstromen verspreiden door het huis en zo'n luchtstroom kan bijvoorbeeld net de melder die in de bronruimte hangt missen. Ook hangt het af van de bouw en de grootte van uw woning als de cv-ketel enkel etages hoger hangt dan waar de slaapkamer zich bevindt. In uw slaap kan het wellicht ook zijn dat u het alarm mist van de melder in de cv-ruimte. Het is helemaal goed als u ook in de woonkamer een koolmonoxide alarm plaatst. 

In een ruimte waar een verbrandingstoestel aanwezig is:

- Aan het plafond op een horizontale afstand tussen de 1 en 3 meter vanaf de CO-bron.
- Centraal in de ruimte.
- Niet naast aanwezige luchtuitlaten of luchtinlaten of andere objecten aan het plafond.
- Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.

In een ruimte waar geen verbrandingstoestel aanwezig is zoals de slaapkamer(s)

- De ademhoogte in slaapkamers is de hoogte waarop men slaapt.
- Niet naast luchtuitlaten of luchtinlaten.
- Niet achter objecten zoals kasten en gordijnen. 

Koolmonoxide Alarm Plaatsen

koolmonoxide alarm gaat af

Een koolmonoxide alarm gaat af dan is er potentieel gevaarlijke hoeveelheid CO in de lucht waargenomen. Negeer dit alarm nooit want verdere blootstelling kan fataal zijn. Wat moet u doen bij een CO alarm? Belangrijk is om kalm te blijven en ramen en deuren te openen zodat de woning kan ventileren. Stop vervolgens het gebruik van alle brandstof verbrandende apparaten en schakel deze uit indien mogelijk. Daarna dient u de woning te verlaten en de deuren en ramen op te laten staan. Bel het alarmnummer van uw leverancier van gas-of brandstof. Belangrijk is om meteen medische hulp in te schakelen voor mensen die eventueel symptonen van koolmonoxidevergiftiging vertonen (misselijkheid, hoofdpijn) vertonen. 

vals alarm koolmonoxidemelder

Het kan voorkomen dat er een vals alarm koolmonixdemelder plaatsvindt. Dit kan komen door meerdere dingen. 

- de koolmonoxidemelder is slecht geplaatst. Belangrijk is dat de melder op de juiste aftand is geplaatst vanaf de CO-bron. Ook mag een koolmonoxidemelder niet worden geplaatst op vochtige plaatsen zoals de badkamer en dichtbij kookapparatuur.
- Controleer of het niet om een waarschuwing batterij bijna leeg melding gaat. Indien nodig vervangt u de batterijen en kijkt u of het probleem aanhoudt. 
- Stof, verf en insecten kunnen ook allemaal redenen zijn waarom een koolmonoxidemelder afgaat. Reinig de melders daarom regelmatig met een droge of licht vochtige doek aan de buitenzijde. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen omdat die een negatieve werking kunnen hebben op de sensoren. 
- Het is ook belangrijk om de koolmonoxidemelders regelmatig te testen zodat u weet dat de melder in mogelijk gevaarlijke situaties actief is. Met behulp van de pauze/testknop kunt u dit doen. 

koolmonoxide alarm piept

Wanneer het koolmonoxide alarm piept kan dit betekenen dat de batterij bijna leeg is. Zodra de koolmonoxide melder regelmatig een piepje geeft dient u de batterij te vervangen door hetzelfde type. Dit is het signaal dat de batterij bijna leeg is. Zodra de batterij vervangen is is het belangrijk om het koolmonoxide alarm opnieuw te testen. Ook kan het helpen als u de melder stofzuigt. 

koolmonoxide alarm ophangen

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet waar een koolmonoxide alarm moet worden opgehangen. Slechts een kwart van de de Nederlanders heeft een melder in huis. Het officiële advies van de brandweeracademie is om de CO-melder in de ruimte met de CV-ketel, kachel of haard zo hoog mogelijk te plaatsen. Als het mogelijk is aan het plafond. Dit komt omdat bij de verwarmingstoestellen in de buurt de warme lucht opstijgt. 

Koolmonoxide Alarm Ophangen

koolmonoxide alarm kopen

Een koolmonoxide alarm kopen is zeer zeker verstandig naast dit alarm is het ook verstandig een co2 meter te kopen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Belangrijk is om bij de aanschaf op de houdbaarheidsdatum te letten. Op de melder zit een stickertje waarop een jaartal tot wanneer staat aangegeven. Als dit stickertje ontbreekt komt de melder niet in de categorie veilige melders. De sensor van het apparaat is onderhevig aan slijtage en werkt niet meer goed na een bepaalde tijd. Zo'n stickertje zit er dus niet voor niets op. Vervang de melder in dat jaar door een nieuw exemplaar. Het verdient zeker aanbeveling om bij de aankoop van een koolmonoxide alarm op dit stickertje te letten. Als bijvoorbeeld de melder al een jaar eerder gefabriceerd is dan is er van de totale tijd dat u de melder kunt gebruiken al een jaar verbruikt. 

honeywell koolmonoxide alarm xc70

Het Honeywell koolmonoxide alarm Xc70 is een betaalbare en betrouwbare melder. De Honeywell Xc70 is compact en heeft een 7 jaar lithium batterij en slaat snel alarm wanneer er koolmonoxide wordt gedetecteerd. Het Honeywell koolmonoxide alarm Xc70 is voorzien van een testknop, een gebeurtenislos en een alarmgeheugen. De XC70 CO melder voldoet aan de hoogst mogelijke Europese kwaliteitsstandaard en is meervoudig gecertificeerd. Alle CO melders van Honeywell beschikken over een automatische zelfcheck. Het apparaat zorgt hierdoor dat het altijd operationeel is. Tevens checkt het of zowel alle electronica als de sensors goed werkt. 

Honeywell Koolmonoxide Alarm Xc70

koolmonoxide alarm action

Een goed koolmonoxide alarm kan een levensreddende rol vervullen. Koolmonoxide (ook wel afgekort CO) genoemd is dodelijk wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Het heeft geen smaak en geur en daardoor hebben mensen het meestal niet in de gaten dat ze het binnenkrijgen. Hierdoor staat koolmonoxide ook bekend als sluipmoordenaar. Niet alleen verbrandingstoestellen in het eigen huis zoals een kachel of een open haard vormen risico's maar ook bijvoorbeeld de rookgasafvoer van een buurwoning die zich dicht bij uw ventilatie bevindt. Een goede koolmonoxide alarm is de enige manier om een te hoge concentratie te detecteren. De vraag is of een koolmonoxide alarm Action goed is. Bij Action verkopen ze de Flamingo FA370 en is onderzocht door de NVWA. Bij het koolmonoxide alarm Action heeft u een batterij nodig om het te laten werken en deze wordt meegeleverd. De batterij heeft een levensduur van een jaar en zal daarna vervangen moeten worden. De consumentenbond heeft geconcludeerd dat het koolmonoxide alarm van de action niet helemaal aan de norm voldeed. De verplichte etiketten op het apparaat ontbreken en/of de handleiding is niet helemaal volledig. Verder functioneren ze wel correct. 

Koolmonoxide Alarm Action

koolmonoxide alarm alecto

Wanneer er teveel koolmonoxide in de lucht zit geeft het koolmonoxide alarm Alecto een luid alarmsignaal. Dankzij de drievoudige led-indicatie geeft de melder perfect aan hoeveel koolmonoxide er zicht bevindt in de ruimte. Tevens geeft het LCD display de temperatuur in de ruimte aan. Deze melder is in 2018 door de consumentenbond als beste getest. Het koolmonoxide alarm Alecto is volledig gecertificeerd en heeft maar liefst een 7 jaar werkende sensor. Een koolmonoxide alarm Alecto is onder andere te koop bij Blokker, Kruidvat en Praxis. 

Koolmonoxide Alarm Alecto

honeywell koolmonoxide alarm h450en

De Honeywell Koolmonoxide Alarm H450en werkt door middel van een 3Volt lithium batterij. Dit koolmonoxide alarm detecteert in een zeer vroeg stadium vrijkomende koolmonoxide. Hierdoor wordt u tijdig voor dit gevaarlijke gas gewaarschuwd. Er is een 85 DB luid signaal te horen bij een CO alarm. Het Honeywell koolmonoxide alarm H450EN is een kwalitatief en betrouwbaar hoogwaardig product. Deze melder is voorzien van een 3Volt lithium batterij die een levensduur tot wel 7 jaar heeft. 

Honeywell Koolmonoxide Alarm H450en

Veelgestelde vragen over een Koolmonoxide Alarm

Hoe klinkt een koolmonoxide alarm

Als de melder potentieel gevaarlijk CO-niveaus detecteert, gaat de rode LED onmiddellijk knipperen en daarna klinkt een luid signaal.

Wat doen bij koolmonoxide alarm

  • Open deuren en ramen om de woning te ventileren
  • Stop het gebruik van alle brandstof verbrandende apparaten en schakel deze uit. 
  • Verlaat de woning 
  • Vraag onmiddellijk medische hulp voor personen die symptomen van koolmonoxidevergiftiging vertonen (hoofdpijn, misselijkheid)

Bescherm jouw familie, bezittingen en huis!

Vergelijk Gratis vrijblijvende offertes van alarminstallateurs uit uw regio!