Welke Blusdeken heb ik nodig?

Wat is een blusdeken eigenlijk?

Een blusdeken ook wel branddeken genoemd en wordt gebruikt om een beginnende brand te doven. Door over de brandhaard de blusdeken heen te leggen dooft in enkele seconden het vuur. Een blusdeken zorgt er namelijk voor dat er bij de brandhaard geen zuurstof meer kan komen. Blusdekens zijn van een brandvertragend materiaal gemaakt. Een relatief goedkope oplossing voor het blussen van een beginnende brand is het kopen van een blusdeken. Een blusdeken kan worden gebruikt om iemands kleding te blussen of bij een beginnende keukenbrand. Zodra de blusdeken om een persoon wordt heengeslagen dooft het vuur door zuurstofgebrek snel. Een blusdeken (branddeken) is alleen geschikt om een brand te doven in de allereerste seconden. Een blusdeken is geen blusmiddel zoals een brandslang of brandblusser. Een nagloeiende of brandende lucifer in de prullenbak kan veilig worden afgedekt en gedoofd met een blusdeken. Een blusdeken kan niet worden gebruikt bij brandend frituurvet omdat deze niet bestand is tegen de hoge temperatuur van olie of vet. 

De 6 Beste blusdekens

#1
ELRO Blusdeken 1.80m x 1.20m

ELRO Blusdeken 1.80m x 1.20m

Met de ELRO Blusdeken 1.80m x 1.20m blus je simpel kleine branden in en om je huis. Omdat deze blusdeken 1.80m x 1.20m groot is kun je deze ook gebruiken op personen die in brand staan. Met de handige verpakking hang je de blusdeken makkelijk op in je woning of keuken op plekken waar een brand zou kunnen ontstaan. 

#2
Alecto Blusdeken 1.00 x 1.00m

Alecto Blusdeken 1.00 x 1.00m

Deze Alecto blusdeken 1.00 x 1.00m is in bijna elke situatie een reddende engel waarmee je erger voorkomt. De vlam in de geiser, de brandende gaspitten bij het koken en de lucifers om een kaarsje aan te steken. Kleine, onschuldige vlammetjes, maar zoals we allemaal weten kan vuur snel om zich heen grijpen. 

#3
Smartwares Blusdeken 1.6 x 1.8m

Smartwares Blusdeken 1.6 x 1.8m

Doof startende branden met de Smartwares Blusdeken 1.6 x 1.8m. Vuur heeft zuurstof nodig om te blijven branden en om zich uit te breiden, door snel te reageren en een blusdeken te gebruiken kunt u grote schade tegenhouden. Dit grotere blusdeken heeft als voordeel dat hij ook goed gebruikt kan worden op personen waar de kleding van in brand staat.

#4
Utermohlen Blusdeken 1.80 x 1.20m

Utermohlen Blusdeken 1.80 x 1.20m

De Utermohlen Blusdeken cm is een deken die in iedere keuken of andere ruimte waar de kans op brand is moet hangen. Een blusdeken is het ideale redmiddel om beginnende branden te blussen. De Utermohlen Blusdeken is een naar vehouding een grote blusdeken wat deze geschikt maakt om niet alleen een brand te bedekken maar ook om een lichaam te beschermen in het geval van brand. Het speciale brandwerende materiaal van de Neyfik blusdeken is brandwerend.

#5
ELRO Blusdeken 1.20m x 1.20m

ELRO Blusdeken 1.20m x 1.20m

Met de ELRO Blusdeken blus je eenvoudig kleine brandjes in en om het huis. Door de eigentijdse verpakking past deze deken prima in het interieur van iedere hedendaagse keuken. Wanneer brand ontstaat trek je aan de twee hendels en kun je de blusdeken super snel over de brand plaatsen, waardoor je de zuurstof wegneemt en de brand simpel en veilig blust.

#6
Technosafety Blusdekens

Technosafety Blusdekens

Technosafety Blusdekens of branddekens zijn gemaakt van geweven glasvezel, voorzien van een brandwerende coating. Een blusdeken is alleen te gebruiken tijdens de eerste seconden van een brand. Daarna wordt het aangeraden om een brandblusser te gebruiken.

Welke brandklasse heeft een Blusdeken 

Een blusdeken is alleen geschikt om een brand te doven in de allereerste seconden. Ook kunt u met een blusdeken een persoon omwikkelen waarvan de kleding vlam heeft gevat om op die manier het vuur te doven. Een blusdeken is voor brandklasse A geschikt. Er zijn 5 verschillende brandklassen en voor u begint met het blussen van een brand moet u vastellen wat er precies brandt. Daarna kunt u beginnen om de brand te blussen. Brandklasse A is een brand van vaste stoffen zoals papier, hout, rubber, gordijnen en meubels. 

Hoe gebruik ik een Blusdeken 

Brand kan zomaar ontstaan bijvoorbeeld als de buitenhaard omvalt of er in de keuken vlam in de pan springt. Een blusdeken gebruiken kan voor het blussen van kleine brandjes en brandende mensen door in een keer de deken erover heen te slaan. Een blusdeken bestaat uit nauwelijks brandbaar materiaal en de vlam wordt hierdoor verstikt doordat de toevoer van zuurstof wordt stopgezet. De deken trekt u uit de houder en de bovenkant van de deken slaat u vervolgens een keer om de handen. De deken houdt u omhoog en positioneer uzelf erachter. 

Wat is de houdbaarheid van een Blusdeken

Veel veiligheidsartikelen hebben een maximale houdbaarheidsdatum. Een maximale houdbaarheidsdatum heeft een blusdeken niet maar dit betekent niet dat een blusdeken onbeperkt houdbaar is. Een blusdeken blijft in principe goed tot dat deze wordt gebruikt. Er zijn wel wat uitzonderingen zoals dat de blusdeken in de originele verpakking goed opgeborgen moet blijven. Wanner de blusdeken uit de verpakking is geweest (anders dan bij een controle) dan kan het zijn dat deze (onzichtbaar) beschadigd is. U doet er ook verstandig aan om de blusdeken te controleren. Dit kunt u bijvoorbeeld jaarlijks doen. Wanneer u voelt of ziet dat van de blusdeken de kwaliteit achteruit is gegaan is het verstandig om de deken voor een nieuw exemplaar te vervangen. Er is een harde regel voor het vervangen van een blusdeken, wanneer deze is gebruikt dient u hem te vervangen. 

Blusdeken het pictogram

De aanwezigheid van een blusdeken kan worden aangegeven met een duidelijk herkenbaar pictogram. Een blusdeken pictogram is verkrijgbaar als soepele sticker of als hard bord. Een blusdeken pictogram brengt u aan in de nabijheid van een blusdeken, zodat die snel geindentificeerd en gelokaliseerd kan worden. Het blusdeken pictogram als soepele sticker kan op vlakke oppervlakten worden geplakt en het harde bord kan worden bevestigd op een muur of een paal. Het harde bord kan met dubbelzijdig tape of op een standaard paal worden bevestigd. 

Blusdeken pictogram

Blusdeken keuken

Het meeste wordt de blusdeken in huiselijke kring gebruikt zoals de keuken, wanneer er vlam in de pan slaat kunt u deze in een vroeg stadium gebruik. Ze zijn met name geschikt voor beginnende branden in de keuken, in huis, op de werkplaats of op kantoor. Een blusdeken heeft een blussende werking doordat de zuurstofaanvoer wordt gestopt. In de keuken zit een ongeluk in een klein hoekje. Van een theedoek die net iets te dicht bij de pit lag tot de vlam die in de pan slaat. Het beste kunt u daarom een blusdeken bij de hand hebben in de keuken. 

Blusdeken frituur

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat een blusdeken niet is geschikt voor een frituurbrand. Wanneer u friet, snack, oliebollen of andere dingen bakt in de frituurpan kan er frituurbrand ontstaan. Het advies van de VEBON luidt, blus dit nooit met water, maar gebruik hiervoor ook geen blusdeken. U kunt wel een blusdeken (branddeken) gebruiken voor in brand geraakte personen of kleine branden. Een blusdeken frituur wordt afgeraden en u kunt het beste gebruik maken van een vetblusser. 

Waar Blusdekens kopen

Een blusdeken kopen is zeker aan te raden. Om een beginnende brand te blussen kunt u gebruik maken van een blusdeken. Om het vuur te doven wordt een blusdeken (ook wel branddeken genoemd) gelegd over de brandhaard. Een blusdeken is eenvoudig in gebruik en dit is ook de reden waarom een blusdeken kopen wordt gedaan als brandbeveiliging op kantoor of in huis. Een blusdeken kopen kan gemakkelijk online of bijvoorbeeld in verschillende bouwmarkten. Een blusdeken kopen hoeft niet lastig en zeer zeker niet duur te zijn. 

Blusdeken Action

Een blusdeken action is momenteel niet online in het assortiment te vinden. Het kan uiteraard wel zo zijn dat ze in een filiaal van de action wel een busdeken in het schap hebben liggen. Het assortiment van de Action wisselt ook geregeld dus mochten ze op het moment geen blusdeken action hebben kan het zomaar zijn dat ze deze binnenkort wel weer op voorraad hebben. U kunt hiervoor altijd even de folder van de winkel in de gaten of bij een filiaal bij u in de buurt naar binnen lopen om navraag te doen of er een blusdeken action verkrijgbaar is. Naast brandblussers verkopen ze ook een tochtstripcilinderslotrollator en camerabeveiligingajax alarmsysteem.

Blusdeken Action

Blusdeken Hema

Een blusdeken Hema is helaas online niet te koop. U kunt voor een blusdeken Hema wel even bij de winkel naar binnen lopen om te informeren of ze deze wel in de winkel verkopen. Met het ruime assortiment van de Hema is het zeker niet vreemd als ze ook een blusdeken hebben liggen. Als ze al een blusdeken in de winkel hebben zal de keuze waarschijnlijk zeer beperkt zijn. U kunt ook de folder in de gaten houden om te zien of daar een blusdeken Hema in staat. Bij Hema hebben ze verder ook een alarmsysteem voor ouderensleutelkluis en een elektrische gordijnrails en brandblussers.

Blusdeken Hema

Blusdeken Gamma

Een blusdeken Gamma is er online maar in twee soorten. Een ruime keuze is er online dus helaas niet bij de Gama. Als u het niet erg vind om naar een filiaal van de Gamma te gaan dan kunt u daar even informeren of ze daar meer keuze hebben. Beide blusdekens Gamma die worden weergegeven op de site zijn geschikt voor kleine branden in bijvoorbeeld de prullenbak, vuilniszak of vlam in de pan. Met een blusdeken Gamma wordt het vuur snel gedoofd waardoor grote schade voorkomen kan worden. Verder kan je hier ook een loeplampalarm installatiebeveiligingscamera en deurbel met camera kopen.

Blusdeken Gamma

Blusdeken Praxis

Een veiligere woning met een blusdeken van Praxis. U wilt natuurlijk ook dat uw huis en gezin goed zijn beveiligd mocht er brand uitbreken. Een blusdeken kan worden gebruikt om kleine branden te blussen zoals bijvoorbeeld bij vlam in de pan. Een blusdeken Praxis kan voorkomen dat een kleine brand tot een grote brand escaleert. Her is hierom belangrijk om een blusdeken Praxis in huis te hebben. Het kan u helpen bij een kleine brand zoals een prullenbak. Een blusdeken kan bovendien van levensbelang zijn bij een kledingbrand. U kunt met een blusdeken snel de brand doven waardoor u de schade kunt beperken. Bij Praxis kunt u eenvoudig online een blusdeken bestellen of u kunt deze kopen bij een van de filialen van deze winkel. Ook kunt u bij Praxis terecht voor een rookmelder en een kierstandhouder.

Blusdeken Ikea

Een blusdeken Ikea is momenteel niet te koop. In het verleden heeft Ikea wel blusdekens verkocht maar deze zijn al een hele tijd geleden heeft Ikea besloten om deze uit het assortiment te halen. Ondanks het feit dat ze volgens Ikea voldoen aan de Europese standaard en geschikt zijn bevonden om kleine brandjes te doven wil de winkelketen de blusdekens opnieuw laten testen. Ikea laat hiermee zien geen enkel risico te willen nemen. U kunt het natuurlijk altijd in de gaten houden of er weer een blusdeken Ikea verkrijgbaar is en dit kunt u zowel in de winkel als op de website van deze winkel nakijken. Naast deze artikelen heeft Ikea ook een sticker camera bewaking.

Blusdeken Blokker

Een blusdeken Blokker vind u zeker in het assortiment van deze winkel. Online is er een ruime keuze beschikbaar en kunt u kiezen uit verschillende modellen. Een blusdeken blokker is er van verschillende merken en in verschillende prijsklassen. Op de website wordt ook aangegeven per product of de blusdeken Blokker ook verkrijgbaar is in de winkel. U kunt er dus voor kiezen om eenvoudig een blusdeken blokker online te bestellen of om deze te bekijken in een van de winkels van de Blokker. 

Blusdeken Blokker

Blusdeken Kruidvat

Een blusdeken Kruidvat zit momenteel niet standaar in het assortiment van deze winkel. Wanneer u op zoek bent naar een blusdeken kruidvat kunt u het beste even bij een filiaal van deze winkel naar binnen lopen om te kijken of ze een blusdeken in de winkel hebben liggen. Ook kunt u de website en de folder van de Kruidvat in de gaten houden want geregeld is er een blusdeken in de folder van Kruidvat te vinden. Ook kan je voor andere beveiliging artikelen, slimme apparaten of hulpmiddelen terecht bij de Kruidvat zoals Philips hue spots en andere lampen. Voor de Beste Koolmonoxide Melders voor u extra veiligheid bij de cv-ketel. Watermelders voor bij de wasmachine of wasbak en de Beste Vluchtladder voor op een kamer op de verdieping. Anti klim Strips voor op de schutting en een Blusdeken voor bij de frituurpan samen met één van de Beste Brandblussers voor optimale veiligheid.

Veelgestelde vragen over een blusdeken

Wat doet een blusdeken

Een blusdeken wordt ook wel branddeken genoemd en is zeer slimme uitvinding. De vlammen worden met een deken afgedekt zodat er geen zuurstof meer bij kan komen en het langzaam dooft. Wel is het belangrijk om lang genoeg de blusdeken te laten liggen, zodat de ergste hitte weg kan en het vuur de tijd heeft om te doven. 

Wanneer een blusdeken verplicht

Een blusdeken bewijst zich onmisbaar in horecabedrijven, met het oog op de risico's en de werkzaamheden. Wettelijk is elk bedrijf verplicht om voor goede blusmiddelen te zorgen. Het gaat dan in de meeste gevallen alleen om blussers of brandslanghaspels. Een blusdeken is dus vaak niet door de wet verplicht maar het kan wel zo zijn dat de verzekeraar dit eist. Stem dit met uw verzekeraar van tevoren af om na een brand eventuele problemen te voorkomen. 

Wat kost een blusdeken

Een blusdeken kost gemiddeld tussen de 15 en 30 euro en is een relatief goedkoop blusmiddel en is ook nog eens eenvoudig in gebruik. 

Wat blus je met een blusdeken

Een blusdeken kan gebruik worden voor kleine branden en brandende mensen door in een keer de blusdeken eroverheen te slaan. Een blusdeken verstikt de vlam door de toevoer van zuurstof stop te zetten en bestaat uit nauwelijks brandbaar materiaal. Een blusdeken is geschikt voor beginnende branden op kantoor, in huis, de werkplaats en in de keuken. Kleine branden zoals asbak, barbecue en prullenbak. 


Bescherm jouw familie, bezittingen en huis!

Vergelijk Gratis vrijblijvende offertes van alarminstallateurs uit uw regio!