Beste Rookmelder test 2022

Dit zijn de beste Rookmelders van het moment (update november 2022)

Bij een brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. U ruikt niets wanneer u slaapt want u neus werkt dan niet. Het gehoor werkt nog wel. Rook bevat veel giftige gassen waardoor u snel in een diepe bewusteloosheid raakt. Dit gebeurt vaak al binnen enkele minuten. Daarom zijn rookmelders van levensbelang en niet alleen wanneer u aan het slapen bent. Hoe sneller u een brand ontdekt hoe meer kans en tijd u heeft om de woning veilig te verlaten. Aangeraden wordt om in ieder geval in de hal en de overloop rookmelders te plaatsen. Wanneer er brand uitbreekt is dit meestal de vluchtroute. Uiteraard is het nog beter om in de woonkamer en alle slaapkamers rookmelders op te hangen. Voor een maximale beveiliging is het aan te raden om in iedere ruimte waar brand kan ontstaan rookmelders te hangen. Rookmelders zijn in verschillende prijsklassen en soorten verkrijgbaar. Belangrijk is om voor goedgekeurde rookmelders te kiezen. Het Europese keurmerk EN14604 houdt in dat een rookmelder voldoet aan noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van duurzaamheid, onderhoud, milieuaspecten en productinformatie. Er mogen alleen nog rookmelders met dit keurmerk verkocht worden. Bij de aanschaf van rookmelders dient u er op te letten of de batterij jaarlijks vervangen moet worden of dat deze vijf of tien jaar meegaan. Een rookmelder waarbij de batterij meerdere jaren werkt is bij de aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat u niet steeds een nieuwe batterij in de melder hoeft te plaatsen. 

Onze eerste keuze

Google Nest rookmelder

Google Nest Rookmelder

Sterke punt

De Google Nest rookmelder speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur en vertelt u met een heldere stem wat er aan de hand is en waar. De Google Nest rookmelder kan aan en uit worden gezet via uw telefoon en stuurt als u niet thuis berichten naar uw mobiel.

Zwakke punt

Niet goedkoop. 

Conclusie

De Google Nest Rookmelder is mooi en van hoge kwaliteit en is ook nog eens slim. De Google Nest rookmelder is onderling draadloos met elkaar te koppelen. De installatie en smartphone bediening is makkelijk. Een extra meerwaarde is het automatische nachtlampje.

de tweede keuze

Alecto-rookmelder

Alecto Rookmelder

Sterke punt

De Alecto rookmelder wordt geleverd met een sterke batterij die maar liefst een levensduur heeft 10 jaar. Het installeren is makkelijk en u heeft er vervolgens voor lange tijd geen omkijken naar. 

Zwakke punt

Is in 1 kleur verkrijgbaar.

Conclusie

De Alecto rookmelder is mooi compact en het is zeer handig dat de batterij een levensduur van 10 jaar heeft. Hij is gebruiksvriendelijk en makkelijk te monteren. Deze rookmelder heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. 

beste rookmelder brandweer

Met betrekking tot rookmelders zijn er verschillende keuzes te maken. Wat is nu de beste rookmelder brandweer? In bouwmarkten en online worden veel verschillende rookmelders aangeboden met wisselende kosten en kwaliteit. Klanten zien vaak door de bomen het bos niet meer. De beste rookmelder brandweer zijn melders van het merk Alecto voor een goede prijs en tevens voldoen ze aan de (N)EN 14604 norm. Bij de aanschaf van een rookmelder moet u er op letten werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er in de melder een batterij zit die vijf of tien jaar meegaat. 

beste rookmelder consumentenbond

Voor een paar tientjes heeft u al een rookmelder. Een rookmelder kan levensreddend zijn en er is dus geen enkele reden om er geen eentje of meer op te hangen. Wat is nu de beste rookmelder consumentenbond? Alle geteste rookmelders doen wat ze moeten doen. Met veel kabaal en op tijd bij een brand waarschuwen. Het aanbod is erg groot en sommige exemplaren zijn erg goedkoop. De consumentenbond raad aan om liever iets meer geld uit te geven en een goed geteste rookmelder aan te schaffen. 

RookmeldersReviews top 5

1. Google Nest Rookmelder

Wanneer er ietes mis is stuurt de Google Nest rookmelder een bericht naar uw mobiele telefoon. De google Nest rookmelder laat horen dat er rook is en ook waar dat is zodat u weet wat u moet doen. De duurzame sensoren waken over uw veiligheid tot wel 10 jaar. De rookmelder van Google Nest controleert zichzelf meer dan 400 keer per dag en als er iets aan de hand is laat hij dat weten. 

Voordelen:

 • Controleert zichzelf
 • Blijf op de hoogte waar u ook bent
 • Tot wel 10 jaar bescherming
 • Minder vaak last van een vals alarm
 • Verlicht 's nachts de ruimte waar u loopt
 • Alarm is uit te zetten via de Nest-app

Nadelen:

 • Niet heel goedkoop

Conclusie:

De Google Nest rookmelder is eenvoudig te installeren en werkt direct naar behoren. De app is overzichtelijk en vertelt stap voor stap wat u moet doen. De melder heeft een strak design en het is zeer handig dat deze oplicht in het donker wanneer u er voorbij loopt. Het is ideaal dat u met de Google Nest rookmelder op afstand u huis in de gaten kunt houden, dit geeft een veilig gevoel. Wanneer er een melding is geeft de rookmelder ook aan waar dit is. Ze zijn ook makkelijk koppelbaar. Het product wordt compleet geleverd. 

2. Alecto Rookmelder

De Alecto rookmelder geeft een luid signaal wanneer er rook wordt gedetecteerd. De rookmelder is van hoge kwaliteit en voldoet aan EN14604:2005/AC:2008. De rookmelder is makkelijk te installeren en er zit een testknop alarm op. 

Voordelen:

 • Voldoet aan EN14604:2005/AC:2008
 • Hoge kwaliteit
 • Eenvoudig en snelle montage
 • Lange levensduur van 10 jaar dankzij een sterke batterij
 • Ideale bescherming voor in en om het huis óf op vakantie

Nadelen:

 • Verkrijgbaar in maar 1 kleur

Conclusie:

Het merk Alecto heeft een uitgebreid assortiment rookmelders waaronder deze. Belangrijk is dat een rookmelder betrouwbaar is en dat het apparaat ook nog optimaal is na een aantal jaren. Dat geldt voor deze Alecto rookmelder. Deze rookmelder reageert op een smeulende brand en zorgt ervoor dat u en uw gezin zoveel mogelijk tijd hebben om het pand te verlaten. De sterkte van het alarmsignaal is ook een heel belangrijke veiligheidseis. Met 85 decibel geeft de Alecto rookmelder een duidelijk signaal waar u niet zomaar doorheen zult slapen. 

3. ELRO FS1510 Rookmelder

De ELRO FS1510 Rookmelder zorgt ervoor dat u bij brand op tijd wordt gewaarschuwd. Deze rookmelder van Elro beschikt over een 10 jaar lithium batterij. U bent hierdoor dus maar liefst 10 jaar beveiligd zonder dat u de batterijen hoeft te vervangen. 

Voordelen:

 • Optische sensor voor snelle reactie
 • 10 jaar beveiligd zonder batterijen vervangen
 • Lege batterij indicator
 • Testknop om functies te testen
 • 10 jaar garantie
 • Pauze functie

Nadelen:

 • Handleiding ontbreekt

Conclusie:

De ELRO FS1510 rookmelder is gemakkelijk te monteren zelfs zonder schroeven en pluggen door middel van de meegeleverde magneten die met plakstrips zijn te bevestigen. Met 1 druk op de knop is de rookmelder aan en uit te zetten. Deze rookmelder voldoet aan de Europese norm EN14604 en geeft Elro maar liefst 10 jaar garantie. De sensor van de ELRO FS1510 rookmelder reageert snel op brand, is milieuvriendelijk en geeft minder vaak een vals alarm. 

4. FireAngel ST-622 Rookmelder

De FireAngel ST-622 Rookmelder is uitgerust met een 10 jaar accu met de speciale THERMOPTEK® technologie. Rook en vuur worden hierdoor nog sneller opgemerkt. De FireAngel ST-622 rookmelder heeft een hoogwaardige afwerking. 

Voordelen:

 • Inclusief montagemateriaal
 • Inclusief testknop
 • Geluidsniveau van 85 dB
 • Makkelijk te monteren
 •  Gebruiksvriendelijk
 • Keurmerk NEN 14604

Nadelen:

 • Lastig te resetten

Conclusie:

De FireAngel ST-622 is gebruiksvriendelijk, makkelijk te monteren en van hoge kwaliteit. Het alarm is heel luid en duidelijk. U heeft er een lange tijd geen omkijken naar omdat er een vaste 10-jarige batterij in de rookmelder zit. Er staat duidelijk op vermeld wanneer het vervangen moet worden. De FireAngel ST-622 heeft een mooi plat design en kan tegen de muur of aan het plafon worden geplaatst. 

5. Netatmo Slimme rookmelder

De Netatmo Slimme rookmelder heeft een lange levensduur. Als er rook is gedetecteerd ontvangt u meldingen in real-time op uw smartphone zelfs wanneer u van huis bent. Nooit meer vervelende meldingen omdat de batterij bijna leeg is want de Netatmo Slimme rookmelder is voorzien van een 10 jaar batterij. 

Voordelen:

 • Gemakkelijk te installeren
 • Continue zelfcontrole
 • Batterij gaat 10 jaar mee
 • Real-time waarschuwingen
 • Mooi design

Nadelen:

 • Geen Nederlandstalige handleiding

Conclusie:

De Netatmo slimme rookmelder is gebruiksvriendelijk en is gemakkelijk te installeren. Deze intelligente rookmelder brengt u een heel decennium gerustheid en veiligheid door de batterij die maar liefst 10 jaar mee gaat. De Netatmo slimme rookmelder hoeft u alleen maar aan de muur of het plafond te bevestigen en de app te downloaden. Continue controleert deze rookmelder zelf zijn batterij, WiFi-verbinding en rooksensor en stuurt onmiddelijk een melding naar uw smartphone als er een probleem optreedt. U kunt eenvoudig de Netatmo slimme rookmelder stil zetten met uw telefoon en u heeft om bij het plafond te komen geen trap nodig. De rookmelder geeft een alarm af van  85 dB  af om u te waarschuwen wanneer er rook wordt gedetecteerd. 

Rookmelder verplicht?

Bij nieuwbouw is op iedere verdieping waar gewoond wordt al een rookmelder verplicht. Het bouwbesluit wordt hiervoor aangepast en het dus wettelijk verplicht is om hieraan te voldoen. Ook wanneer u woont in een huurhuis. Vanaf 2003 is een rookmelder in de nieuwbouw al verplicht. Dit geldt ook voor bestaande bouw vanaf 1 juli 2022. Wie niet aan die eis voldoet riskeert problemen met de verzekering indien er brand uitbreekt. Zowel huur als koopwoningen en zowel nieuwbouw als bestaande bouw moeten hier aan voldoen. 

waar rookmelder plaatsen

Misschien denkt u waar rookmelder plaatsen? Aangeraden wordt om ten minste in de hal en de overloop een rookmelder te plaatsen. Dit is vaak de vluchtroute mocht er brand uitbreken. Het is nog beter om in de woonkamer en alle slaapkamers een rookmelder op te hangen. Wilt u liever maximale beveiliging dan is het verstanding om in alle ruimtes rookmelders te plaatsen. Plaats in ieder geval op elke verdieping tegen het plafond een rookmelder, minimaal 50 cm van een hoek of muur, niet bij mechanische ventilatie in de buurt en ook niet op de tocht. Het beste plaatst u de rookmelders in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (de vluchtroute). Wilt u nog meer veiligheid plaats dan een rookmelder in iedere slaapkamer, in de woonkamer of andere verblijfsruimte, in de ruimte waar de wasdroger en de wasmachine staan (niet als dit de doucheruimte is) en in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen zoals fietsen, telefoons en tablets. 

rookmelder koppelbaar

Wilt u in huis meerdere rookmelders plaatsen? Zorg dan voor een rookmelders koppelbaar. Dit kan eenvoudig draadloos. Waneer een rookmelder in huis afgaat dan gaat het signaal bij alle rookmelders die gekoppeld zijn af. U wordt daardoor eerder gewaarschuwd. Als er beneden brand ontstaat en u ligt boven te slapen is het goed om te weten dat er brand is als dat alleen nog maar beneden is. U heeft zo een grotere overlevingskans. Een rookmelder koppelbaar is nog handiger als u deze koppelt met de buren. Zo kunt u een brand nog eerder ontdekken en elkaar zo waarschuwen en helpen. 

rookmelder op stroom

Een rookmelder op stroom sluit u aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continue wordt voorzien van stroom. Een rookmelder op stroom is wel altijd voorzien van een backup batterij, voor als er stroomuitval is. Deze batterij hoeft u niet vaak te vervangen omdat hij minder snel leeg is. Bij een stroomuitval schakelt de rookmelder over op de batterijen zodat u als er brand uitbreekt u alsnog tijdig wordt gewaarschuwd. 

rookmelder batterij

Een rookmelder batterij kunt u op iedere gewenste plaats in huis aan het plafond op de wand ophangen. Om hem te installeren heeft u namelijk geen stroompunt nodig. Er zijn rookmelders met een ingebouwde batterij en er zijn rookmelders met verwisselbare batterijen. Meestal gaat een batterij van een rookmelder met ingebouwde batterij ongeveer 10 jaar mee maar dient u daarna in zijn geheel te vervangen. Bij een rookmelder met batterijen die verwisselbaar zijn vervangt u de batterij alleen wanneer deze bijna leeg is. 

rookmelder kopen

Met een rookmelder ontvangt u op tijd een waarschuwing als er in huis brand ontstaat. Gaat u een rookmelder kopen dan moet u op verschillende eigenschappen letten. Om een brandveilig systeem in huis te creëren kunt u gebruik maken van koppelbare rookmelders. Deze rookmelders koppelt u aan andere exemplaren zodat ze reageren op elkaar. Bij een rookmelder kopen moet u ook letten op de stroomvoorziening. Kiest u voor een rookmelder met ingebouwde accu, rookmelders die gebruik maken van netstroom of heeft u liever een rookmelder met batterij. Wilt u nog een stapje verder gaan dan zijn er ook nog de slimme rookmelders deze kunnen via een app aan en uit gezet worden en wanneer u niet thuis bent sturen deze berichten naar uw mobiele telefoon. Gaat u een rookmelder kopen dan is het aan te raden om van tevoren te bepalen wat uw voorkeuren zijn zo kunt u gericht op zoek naar een rookmelder die het beste bij uw woonsituatie past. 

Rookmelder action

De rookmelder Action is uitgerust met een vervangbare batterij (1 jaar) en kost op het moment 3,39 euro. De rookmelder action geeft met een decibel van 85 een geluid af waar u wel van opschrikt. Hij heeft de kleur wit zodat hij op een wit plafond zo min mogelijk opvalt. De rookmelder action waarschuwt u bij rookvorming in de ruimte en u kunt hem snel en eenvoudig monteren aan het plafond voor een veilig gevoel in huis. De batterijen zijn inbegrepen. Naast deze artikelen heeft action ook een sticker camera bewaking. Ook kan je voor andere beveiliging artikelen, slimme apparaten of hulpmiddelen terecht bij de Action zoals Philips hue spots en andere slimme producten. Voor de Beste Koolmonoxide Melders voor u veiligheid. Watermelders voor bijvoorbeeld de wasmachine of badkamer en de Beste Vluchtladder voor op een zolder of andere kamer. Anti klim Strips voor op de poort en schutting in de achtertuin en een Blusdeken voor bij de frituurpan in de keuken samen met de Beste Brandblussers een gevoel van veiligheid.

Rookmelder Action

Rookmelder gamma

Bent u op zoek naar een rookmelder Gamma dan kunt u kiezen uit een ruim aanbod. Een rookmelder gamma heeft een sensor die rook of damp detecteert. Bij detectie klinkt er een harde piep die veel mensen wel zullen herkennen. Een goede rookmelder is zeer effectief en is daarom een van de belangrijkste brandbeveiligingsmiddelen. Wilt u een rookmelder gamma kopen dan kunt u dit zowel online als in een fysieke winkel kopen en heeft u de keuze uit verschillende soorten en prijsklassen. Ook kunt u bij gamma terecht voor een co2 meterrookmelder en een kierstandhouder.

Rookmelder Gamma

Rookmelder praxis

Wilt u ervoor zorgen dat uw huis en familie zo goed mogelijk zijn beschermd dan is de rookmelder praxis een goede keuze. Een rookmelder praxis is zowel online als in een van de fysieke winkels te vinden en u heeft keuze uit een ruim assortiment. Ze verkopen er verschillende soorten, merken en prijsklassen. Een rookmelder Praxis is zowel los te koop maar er zijn ook pakketten waar meerdere exemplaren in zitten. Ze verkopen er rookmelders op netstroom, op batterijen en ook voor een koppelbare rookmelder kunt u bij Praxis terecht. Verder kan je hier ook een loeplampalarm installatiebeveiligingscamera en deurbel met camera kopen.

Rookmelder Praxis

Veelgestelde vragen over een rookmelder

Waar rookmelder plaatsen

De beste plek voor rookmelders is de hal en de overloop. Dit is vaak de vluchtroute maar nog beter is om in alle slaapkamers en de woonkamer rookmelders te plaatsen. En voor een maximale beveiliging wordt aangeraden om in elke ruimte waar brand kan uitbreken een rookmelder te plaatsen. 

Wanneer rookmelder verplicht

Voor nieuwbouw geldt dat op elke verdieping waar wordt gewoond een rookmelder moet hangen. Dit geldt ook voor bestaande bouw per 1 juli 2022.  

Waar rookmelder ophangen

De rookmelder moet minimaal 50 cm van muur of een hoek hangen en niet in de buurt van de mechanische ventilatie en op de tocht. Een rookmelder moet worden opgehangen in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Wanneer rookmelder vervangen

Een rookmelder heeft een levensduur van gemiddeld 10 jaar. Betrouwbaarheid is daarna niet meer gegarandeerd. 

Welke rookmelder adviseert de brandweer?

De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto. 


Bescherm jouw familie, bezittingen en huis!

Vergelijk Gratis vrijblijvende offertes van alarminstallateurs uit uw regio!