Bespaar op je Brandalarm!

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van bedrijven in uw regio! 

Brandalarm

Een brandalarm installeren vermindert het risico met 70% op een dodelijke brand. Als eerste interventie is het in huis halen van een blusapparaat maar daarnaast zijn rook- of brandmelders een essentiële must om uw woning veilig te maken. Een brandalarm is er in vele vormen en mogelijkheden. Zo zijn er simpele rookmelders die op batterijen werken tot uitgebreide alarmsystemen die automatisch de hulpdiensten verwittigen. Er breekt gemiddeld elk jaar 2,5 miljoen keer brand uit in Europa. Wat betreft de oorzaak en de ernst verschillen deze branden maar elke brand heeft persoonlijke en/of financiële consequenties. Voor woningen met een brandalarm (rookmelder of hittemelder) ligt het sterfpercentage door brand 50% lager dan bij onbeveiligde woningen. Een brandalarm levert kostbare tijdwinst op voordat gevaren zich kenbaar maken: dit zijn de drie minuten die het gemiddeld kost om een brandend gebouw te verlaten. Een brandalarm vormt een vroeg waarschuwingssysteem dat levens redt. Vraag direct een gratis offerte aan voor en Brandalarm.

Tips en Informatie over een brandalarm

Een brandblusser is voor veel mensen een rood apparaat waarmee je een brand kunt blussen. Om beginnende branden te blussen wordt een brandblusser inderdaad ingezet. In een brandblusser is blusstof aanwezig die ervoor zorgt dat de brand wordt gedoofd. Wat misschien niet iedereen weet is dat je met een brandblusser niet iedere brand kunt blussen. Een brandblusser is aan te raden in woningen, kantoren, bedrijven, boten en auto’s.

Lees het artikel

Bij een brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. U ruikt niets wanneer u slaapt want u neus werkt dan niet. Het gehoor werkt nog wel. Rook bevat veel giftige gassen waardoor u snel in een diepe bewusteloosheid raakt. Dit gebeurt vaak al binnen enkele minuten. Daarom zijn rookmelders van levensbelang en niet alleen wanneer u aan het slapen bent. Hoe sneller u een brand ontdekt hoe meer kans en tijd u heeft om de woning veilig te verlaten.

Lees het artikel

Pagina   [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Soorten brandalarm systemen

Betrouwbare brandalarm systemen, waardoor vroegtijdig actie kan worden ondernomen in geval van nood, zijn noodzakelijk om van woningen en gebouwen de veiligheid te waarborgen. Een brandalarm en een rookmelder werken 24 uur per dag en zullen hierdoor altijd eerder een beginnende brand ontdekken dan iemand die bij toeval in de buurt is. Voor bedrijven waar veel branddetectiesystemen nodig zijn is een adresseerbaar branddetectiesysteem ideaal. Er kunnen bij dit systeem meerdere op eenzelfde net meerdere detectoren worden geplaatst. Diezelfde netten worden op een branddetectiecentrale aangesloten die weergeeft in welke ruimte een brandalarm is afgegaan en ook welke toe zijn aan vervanging. Bij kabelbreuk blijven de detectoren in werking. 

Geschikt voor kleinere aantallen is een conventioneel brandalarm systeem. Hier word branddetectoren aangesloten op een lus. Zodra er een brandalarm afgaat wordt dit per lus gemeld.  Dit systeem is voordeling omdat het in vergelijking met andere systemen eenvoudig, praktisch en goedkoper is. 

brandalarm

Brandmeldinstallatie

Een brandmeldinstallatie is een brandalarm waarmee zo vroeg mogelijk een brand wordt ontdekt. Een brandmeldinstallatie bestaat uit een samenstel van onderdelen waaronder een handmelders en rookmelders. Zo kunnen vlug de nodige maatregelen worden genomen zoals de brand blussen met een brandblusser. Zo wordt er bijvoorbeeld om mensen te evacueren een ontruimingsalarm geactiveerd, deuren worden automatisch opengezet en een blussysteem wordt geactiveerd. In geval van brand of een ander noodgeval laat een automatische brandmeldinstallatie aanwezigen in een gebouw via optische en akoestische signalen weten dat het gebouw moet worden geëvacueerd. 

Rookmelders

Rookmelders zijn het meest eenvoudige brandalarm dat er bestaat. Ze zijn te verkrijgen in verschillende soorten en kosten niet duur. Het type rookmelder is meestal afhankelijk van de ruimte waarin de rookmelder geplaatst wordt. De vlammen zijn niet het meeste gevaar bij brand, maar de rookontwikkeling wel. Rookmelders zijn daarom van cruciaal belang. De drie belangrijkste soorten rookmelders zijn optische rookmelders, thermische rookmelders en ionisatierookmelders. 

Een optische rookmelder is in bedrijven en woningen de meest populaire en beste rookmelder. Dit type rookmelder werkt op basis van infrarood. Het alarm gaat af zodra het zicht van de rookmelder wordt verduisterd. Brand wordt eerder gedetecteerd door een optische rookmelders dan ionisatierookmelders.

Thermische rookmelders werken niet op basis van rook maar temperatuur. Het alarm gaat af wanneer de temperatuur stijgt. Ideaal voor ruimtes waar wel eens rook kan ontstaan zoals de keuken. 

Ionisatierookmelders werkt op basis van radioactieve bron en door het uitstralen van kleine deeltjes ontstaat er een stroomkring. Wanneer de stroomkring wordt onderbroken gaat het alarm af. Deze mogen niet meer worden verkocht omwille de radioactiviteit. Kies voor een optische rookmelder wanneer u deze wilt vervangen. 

Rookmelders

Brandmelders

De basis van vrijwel alle brandbeveiligingssystemen wordt gevormd door brandmelders. Echter betekent dit niet dat alle melders hetzelfde zijn. Integendeel zelfs want de eisen voor het betrouwbaar detecteren van branden variëren net zo sterk als de toepassingsgebieden zelf: de omgevingslucht wordt geanalyseerd door brandmelders om elementen van brand te identificeren zoals hitte, koolmonoxide en rook. Deze taak kan zeer moeilijk zijn of relatief eenvoudig, afhankelijk van bijvoorbeeld de afwezigheid of aanwezigheid van misleidende verschijnselen zoals keukendampen en uitlaatgassen. 

Alarmsysteem met brandalarm

Er bestaan systemen die u zowel tegen inbraak als brand beschermen. Inbraakbeveiliging en brandbeveiliging gaan hand in hand. De meeste bescherming bieden professionele alarmsystemen. Naast de standaardelementen zoals raamcontacten, bewegingsdetectoren en camera's bevatten ze ook vaak een SMS-functie, afstandsbediening en een buitensirene. Ze zijn dan aan een centraal alarmsysteem gekoppeld. Bij afwezigheid kunt u van onveilige situaties in uw woning worden verwittigd. Kwaliteitsvolle alarmsystemen zijn ook met een rookdetector uit te breiden. Er zal bij detectie van rook een signaal worden gestuurd naar die centrale waardoor u bij een mogelijke brand op de hoogte zal worden gebracht. 

Op die manier bent u maximaal beschermd tegen brand en inbraak. Zo verhoogt u de inbraakveiligheid en brandveiligheid van uw woning met slechts één systeem. Daardoor bent u zeker van een maximale bescherming voor uzelf en uw familie. 

Warmtemelder

Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwbouwwoningen voorzien van rookmelders. Wanneer er rook wordt gedetecteerd geven rookmelders een luid alarm. Het is helaas niet altijd mogelijk om rookmelders te gebruiken denk bijvoorbeeld aan stoffige ruimtes. De oplossing hiervoor is dan een warmtemelder ook wel hittemelder genoemd. Een warmtemelder is een brandmelder die in plaats van rook warmte detecteert om u bij brand te waarschuwen. Een warmtemelder (hittemelder) wordt in ruimtes toegepast waar stof, damp of gassen ervoor zorgen dat een rookmelder vals alarm zou geven zoals garages, keukens en natte ruimtes. 

Warmtemelder

Sprinklerinstallatie als brandalarm

Een goed middel om een brand te beheersen of te blussen is een sprinklerinstallatie. De installatie bestaat uit sprinklerleidingen met daarop sproeikoppen (sprinklers) gemonteerd. De sprinklers hebben een gasbulb of smeltzekering die stuk springt bij een bepaalde temperatuur zodat ze meteen automatisch geopend worden. Hierdoor wordt direct bluswater gesproeid op en rondom de brandhaard. Enerzijds zorgt dit ervoor dat de brand direct wordt bestreden en anderzijds dat de omliggende materialen direct nat worden en zo niet kunnen ontbranden. Zodra een sprinkler gaat sproeien stroomt er water aan het begin van het leidingnet, waardoor een stromingsschakelaar of alarmklep detecteert dat er ergens brand is. Vervolgens treedt in het gebouw de brandmeldcentrale in werking. Een sprinklerinstallatie werkt dus in principe ook als brandalarm. 

Sprinklerinstallatie

Brandalarm Kopen

Met een brandalarm of rookmelder bent u wanneer er in uw woning brand uitbreekt voorbereid. Het is belangrijk wanneer u een brandalarm gaat kopen dat deze voldoen aan de geldende richtlijnen en en kwaliteitseisen. Een brandalarm kopen en installeren is een belangrijk onderdeel om de ruimte te beveiligen tegen brand. Waarom is een brandalarm kopen zo belangrijk? Het is belangrijk om allereerst te weten dat uw neus niet werkt als u slaapt, u wordt dus over het algemeen alleen door geluid gealarmeerd. Een rookmelder produceert ongeveer 85 decibel aan volume. Dit is ruim voldoende om slapende mensen wakker te krijgen. Als uw een woning heeft met meerdere ruimtes is het vanzelfsprekend dat u ook meerdere rookmelders nodig heeft. In zo'n geval kunt u ook kiezen voor koppelbare rookmelders. Rookmelders die koppelbaar zijn waarschuwen u terwijl u in een andere ruimte bent voor gevaar. Wanneer één melder rook detecteert gaan ze als ze met elkaar zijn verbonden allemaal af. 

Bosch brandalarm

Bosch zet zich voor uw veiligheid in. Met meer dan 80 jaar ervaring op het gebied van branddetectiesystemen bieden ze slimme producten en oplossingen aan die u niet alleen beveiligen maar waarmee u in geval van nood ook doeltreffend en snel wordt gered. Vroegtijdige en nauwkeurige branddetectie is volgens Bosch cruciaal voor elk branddetectiesysteem. 

Bosch Brandalarm

Ei Electronics brandalarm

Een Ei Electronics Brandalarm voor de beste en zorgeloze brandveiligheid. Ei Electronics is marktleider in rookmelders en streven een duidelijk doel na: mensen op een betrouwbare manier beschermen tegen brand- en koolmonoxidegevaar. Een Ei Electronics brandalarm staat garant voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Kwalitatieve, storingsvrije melders met een lage responstijd zijn het resultaat hiervan. Met een Ei Electronics brandalarm heeft u een product in huis waarmee u kunt vertrouwen op veiligheid. Dankzij de lage responstijd bent u verzekerd van een betrouwbare en tijdige alarmering bij koolmonoxide en brandgevaar. 

Ei Electronics Brandalarm

Honeywell brandalarm

Een Honeywell brandalarm is perfect geschikt voor toepassingen in woningen. Hij heeft een ingebouwde sirene en neemt alle soorten rook waar. De rook en hittemelders van Honeywell zijn ontworpen voor de beste prestaties en de hoogste betrouwbaarheid. Dankzij het productleven van tien jaar en de even lange garantie, het slanke ontwerp, de fraudebestendigheid, de optionele draadloze verbinding en de eenvoudige installatie zijn ze voor professionals die brand willen detecteren in woonverblijven ideaal.

Honeywell Brandalarm

Siemens brandalarm

Het belang van een brandbeveiligingssysteem mag niet worden onderschat. Het is de eerste verdedigingslinie tegen brandgevaar van een gebouw. Hoe eerder een brand wordt gedetecteerd, hoe sneller en beter de juiste maatregelen kunnen worden genomen om mensen weg te leiden van het gevaar en zo de materiële schade te beperken. Daarom vertrouwen onze Siemens brandalarm op innovatieve multi-sensortechnologie om gevaarlijke zo betrouwbaar en snel mogelijk te identificeren. Siemens heeft ook de beste co2 meters.

Siemens Brandalarm

Veelgestelde vragen over een Brandalarm

Waarom gaat brandalarm zomaar af

Een Brandalarm gaat eigenlijk nooit ''zomaar'' af. Meestal is een batterij leeg of is het een signaal ''einde levensduur/sensor defect''. Bij een ongewenst ''lang alarmsignaal'' is er meestal meer aan de hand.

Wat als het brandalarm piept

Meestal is de batterij van een rookmelder (bijna) leeg of de rookmelder vervuild. ook kan het zijn dat er een stroomstoring is waardoor het brandalarm piept.

Hoe brandalarm uitzetten

U kunt de meeste brandalarmen uitzetten door de testknop in te drukken totdat het signaal stopt. U schakelt daarmee de rookmelder uit voor een periode van 15 minuten. Daarna werkt de brandalarm weer normaal.

Waar brandalarm plaatsen

Bestaat uw woning uit meerdere verdiepingen, dan monteert u het beste een brandalarm op elke verdieping. Het is essentieel dat een brandalarm nooit verder dan 3 meter van de deur van uw slaapkamer of woonkamer verwijderd is.

Bescherm jouw familie, bezittingen en huis!

Vergelijk Gratis vrijblijvende offertes van alarminstallateurs uit uw regio!