Wil je dat je huis goed beveiligd is, ook als je niet thuis bent? Een alarmsysteem houdt je woning in de gaten en laat (stille) alarmbellen rinkelen als er verdachte signalen worden waargenomen. Uitzoeken welk alarmsysteem het meest geschikt is voor jouw woning, is best nog wel een klusje. Alarmsystemen zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Ook de bijbehorende prijskaartjes kunnen flink variëren. In deze blog lichten we de verschillende soorten toe, zodat je een goede keuze kunt maken.
In dit artikel:
Standaard alarmsysteem
Een standaard alarmsysteem huis bestaat veelal uit een centraal bedieningspaneel, sensoren voor ramen en deuren en een sirene. Mochten de sensoren signalen oppikken, dan laat de sirene van zich horen. Een simpele, maar doeltreffende oplossing voor wie inbrekers wil afschrikken.
Uitgebreid alarmsysteem
Wil je de veiligheid van je woning nog wat verder opschroeven? Kies dan voor een slim alarmsysteem. Deze kun je eenvoudig koppelen aan andere smart home apparaten als een camera, bewegingsmelder, slimme deurbel, rookmelder en brandalarm. Mocht een van deze apparaten iets verdachts waarnemen, dan ontvang je hier een melding van. Tegenwoordig gaat dit vaak via je smartphone, maar je kunt er ook voor kiezen om je te laten aansluiten op een (online) alarmcentrale.
Type alarmsystemen
Slimme of uitgebreide alarmsystemen worden vaak als veiliger beschouwd, omdat je smart home producten onderling kunt koppelen. Deze koppelfunctie is echter niet het enige aspect dat een rol speelt bij de keuze voor een alarmsysteem. Ook de werking van het alarmsysteem is van belang.
Bekabeld alarmsysteem
Bij een bekabeld alarmsysteem zijn alle onderdelen met elkaar verbonden via kabels. Dit maakt dit type systeem zeer betrouwbaar. Je hebt echter wel een probleem als de stroom uitvalt, dan bestaat de kans dat het systeem niet meer werkt. Financieel gezien is een bekabeld alarmsysteem een goede aankoop: het systeem is relatief goedkoop en gaat lang mee. Denk van tevoren wel goed na of je het systeem wilt uitbreiden met andere functies. Het aansluiten en wegwerken van bekabeling kost zowel tijd als geld.
Draadloos alarmsysteem
Bij een draadloos alarmsysteem communiceren de onderdelen met elkaar via radiogolven. Gepruts met kabels is dus niet nodig. Wel bestaat het risico dat apparaten met eenzelfde frequentie kunnen storen. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen door een dubbele frequentie voor het alarm te gebruiken. Over het algemeen werken draadloze alarmsystemen op een batterij. De meeste systemen gaan piepen als de batterij bijna leeg is. Vervang de batterij daarom tijdig om de werking van het systeem te kunnen garanderen.
Hybride alarmsysteem
Een hybride alarmsysteem heeft zowel kenmerken van een bedraad als een draadloos alarmsysteem. De beveiliging werkt met name via kabels, maar is wel uitbreidbaar met draadloze onderdelen die op een batterij werken. Hiermee combineer je de betrouwbaarheid van een bedraad alarm met de mogelijkheden van een draadloos alarmsysteem.